Færder Får

GAMMELNORSK SPÆLSAU

Færder Får er sauer av rasen Gammelnorsk spælsau. Vi holder til ytterst i skjærgården, på Hvasser i Vestfold. Våre dyr driver- skjøtsel av kystkulturlandskapet. I tillegg produserer vi kjøtt, garn og skinnfeller.  

OPPSKRIFT FÅREFRIKASSÉ

[Middag til 4]

Siden får har fått et ufortjent stusslig rykte, tenkte jeg det var deilig å servere det med eksklusivt grønt og deilig sherry. Man kan gjerne bruke enkle grønnsaker som blomkål eller gulrot også.

Skjermbilde 2021-03-22 kl. 11.31.20.png

1350 g fårekjøtt
1,5-2 l vann
2 løk, delt i fire
2 fedd hvitløk
2 laurbærblad og noen
pepperkorn
2 dl tørr sherry
100 g smør
100 g hvetemel
1–2 dl fløte
6 artisjokker
1 neve tørket svart trompetsopp (eller traktkantarell)
2 kvaster timian

Ha kjøtt, løk, hvitløk, laurbær og pepper i en gryte, og dekk akkurat med vann. La koke opp og småkoke i ca. 2 timer til kjøttet er mørt. Sil kraften og sett til side.
Smelt smøret i en stor kjele, rør inn melet og la dette småkoke i et par minutter før du har i sherryen og lar dette koke opp. Spe inn kraften og la koke opp under omrøring.
La denne koke i 20 minutter mens du gjør klar artisjokkene.
Skjær av topp og bunn slik at du har en skive. Skjær av sidene slik at du avdekker bunnen, skjær bort alt som er grønt, og fjern hårene med en skje. Skjær i biter og ha i sausen sammen med sopp, timian og kjøttet. Smak til med salt og server med godt brød eller ris når artisjokkene er ferdige (ca. 5 minutter).